тел. 0879 055 878, 0878 488 679

МОНТАЖ НА PVC ДОГРАМА

С КОТВИ

Познати са няколко вида монтаж на дограма: с дюбели (пробиване в стена и дограма), с винтове за директен монтаж (пробиване в стена и дограмата), само на пяна (без пробиване) или така наречения монтаж на „котви”.

Ще обърнем внимание на последния монтаж с котви, по-непопулярния и рядко предпочитан монтаж у нас. Този тип „поставяне” може да се направи на всички видове прозорци, като не нарушава цялоста на профила и не е неоходимо да се „дупчи” дограмата ,както при по-голяма част от другите изброени по-горе монтажи. Така се запазват качествата на дограмата. Не се нарушават производствените параметри на профилите, като топло и шумоизолация, устойчивост на армировката,цялост на обкова, дори линейното разширение при ПВЦ профилите.

Монтажната планка (котва) все още се използва само при по-специфични случаи ,макар, че този метод осигурява по-бърз и лесен монтаж на дограмата, както и предотвратяване на споменатите загуби, причинени от нарушаването на цялоста на профила. Използва се в случаи, когато стената не позволява директен монтаж, а изисква подравняване навън или навътре т.е. няма достатъчно пространство за монтаж чрез дюбели или винтове, а монтиране само на пяна не осигурява нужната сигурност. Подобни са случаите, в които монтажната дълбочина на профила (широчината на дограмата) е по-голяма от тази на стената, което изисква допълнително уплътняване около дограмата, чрез поставянето на изолация или изграждането на  допълнителна стена. И в случая на подравняване на дограмата до стената и във втория случай, на по-тясната стена, монтажа с котви улеснява процедурата. Самия монтаж се извършва с планка, която влиза във фабричен отвор на дограмата от единия край и прикрепване към стената от другия.

Монтажът на „котви” е задължителен при поставянето на дограма при строителство на т.нар. „пасивни къщи“, заради минимална топлозагуба, като по този начин се покриват европейските стандарти за такъв вид строителство.

В обобщение на предимствата на този метод на поставяне на дограма можем да отбележим намаляването на конденз и мухъл,запазване на цялостта на профила, което удължава живота на дограмата, запазване целоста и на стените, съкращаване на времето за монтаж.

ПАРОИЗОЛИРАЩА И ХИДРОИЗОЛИРАЩА ЛЕНТА

Пароизолиращата вътрешна уплътнителна лента за прозорци е комбинация между непропускащо въздух фолио и нетъкан текстил със самозалепваща се ленат улесняваща монтажа Използва се при монтиране на прозорци в нови и ремонтирани стари сгради в съответствие с изискванията на RAL. От двете страни вътрешното фолио може да се боядисва и да му се нанася мазилка

 

Външната уплътненителна лента за прозорци е комбинация от нетъкан текстил и мембрана позволяваща парна дифузия Осигурява външно уплътнение на прозорци устойчиво на дъжд и на други атмосферни условия Осигурява паропропускливост на външните свързващи фуги при прозорците с цел предпазване от дъжд Използва се за уплътняване на фуги между прозорци врати и корпуса на сградата Външната уплътненителна лента притежава самозалепващи ленти с дълготрайно прилепване Подходяща за всички видове дограма Тя е огнеупорна водоустойчива и дишаща с възможност за боядисване и нанасяне на мазилка от двете страни. Притежава 3-месечна UV резистентност.